łosoś 0,5 kg
głowa ryby 1 szt.
włoszczyzna 1 pęczek
makaron 1 paczka
mąka pszenna
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz cytrynowy
natka pietruszki
bulion 1 kostka
głowa ryby 1 szt.
włoszczyzna 1 pęczek
makaron 1 paczka
mąka pszenna
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz cytrynowy
natka pietruszki
bulion 1 kostka
Sposób przygotowania
Po oczyszczeniu i pokrojeniu ryby, zostawiam 2 dzwonki. Z pozostałych rzeczy tj. z głowy ryby (bez oczu) szkieletu i pozostałych kawałków ryby oraz z włoszczyzny gotuję rybny rosołek. Przyprawiam do smaku wg. własnego uznania. Po ugotowaniu rosół przecedzam. Marchewkę kroję w pasterki, rybę obieram z ości a czyste ugotowane mięsko dorzucam do zupy. W międzyczasie gotuję makaron. Ja najczęściej do tej zupy używam świderek, ale dzisiaj nie miałam w domu i ugotowałam cieniutkie niteczki. Zostawione 2 dzwonki kroję w drobną kosteczkę doprawiam sola i pieprzem i na chwilę odstawiam by przeszło przyprawami. Następnie oprószam mąką i smażę na złoty kolorek. Wychodzą tzw. rybne grzanki.
Zupę podaję z ugotowanym makaronem, na którego kładę po kilka kawałeczków rybnych grzanek i zalewam przygotowaną zupą . Posypuję pokrojona natką pietruszki.
Najbardziej lubię zupkę z łososia, ale ten przepis można stosować do jakiejkolwiek rybki.
Zupa jest rewelacyjna. Polecam
Po oczyszczeniu i pokrojeniu ryby, zostawiam 2 dzwonki. Z pozostałych rzeczy tj. z głowy ryby (bez oczu) szkieletu i pozostałych kawałków ryby oraz z włoszczyzny gotuję rybny rosołek. Przyprawiam do smaku wg. własnego uznania. Po ugotowaniu rosół przecedzam. Marchewkę kroję w pasterki, rybę obieram z ości a czyste ugotowane mięsko dorzucam do zupy. W międzyczasie gotuję makaron. Ja najczęściej do tej zupy używam świderek, ale dzisiaj nie miałam w domu i ugotowałam cieniutkie niteczki. Zostawione 2 dzwonki kroję w drobną kosteczkę doprawiam sola i pieprzem i na chwilę odstawiam by przeszło przyprawami. Następnie oprószam mąką i smażę na złoty kolorek. Wychodzą tzw. rybne grzanki.
Zupę podaję z ugotowanym makaronem, na którego kładę po kilka kawałeczków rybnych grzanek i zalewam przygotowaną zupą . Posypuję pokrojona natką pietruszki.
Najbardziej lubię zupkę z łososia, ale ten przepis można stosować do jakiejkolwiek rybki.
Zupa jest rewelacyjna. Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz