niedziela, 17 stycznia 2016

BABKA ZIEMNIACZANA

ziemniaki 2 kg
cebula 5 szt
boczek 40 dkg.
jaja 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sól. pieprz do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki i jedną cebulę ucieramy jak na placki. Boczek i pozostałe cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodając podsmażony boczek i cebulkę, doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową masę przekładamy do posmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny (170 stopni). Z przygotowanej masy wychodzą mi 2 wąskie foremki (jak na zdjęciu) Gotową babkę można jeść bez niczego lub z sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz