ziemniaki 2 kg
cebula 5 szt
boczek 40 dkg.
jaja 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sól. pieprz do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki i jedną cebulę ucieramy jak na placki. Boczek i pozostałe cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodając podsmażony boczek i cebulkę, doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową masę przekładamy do posmarowanej formy i wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny (170 stopni). Z przygotowanej masy wychodzą mi 2 wąskie foremki (jak na zdjęciu) Gotową babkę można jeść bez niczego lub z sosem.
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz