Barszcz ukraiński stanowi jedno z dań narodowych Ukrainy, lecz tam gotuje się go bez fasoli. u mnie trochę zmodyfikowana wersja. By robić go szybciej dodaję fasolkę konserwową, prawodłowo powinno się dodawać suchą fasolę (wcześniej namoczoną).
Spróbujcie mojej wersji jest naprawdę pyszna i trochę krócej stoimy w kuchni.
Spróbujcie mojej wersji jest naprawdę pyszna i trochę krócej stoimy w kuchni.
Składniki:
kawałek mięsa na wywar
2 duże buraki
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
kawałek kapusty białej
4 ziemniaki
1 puszka fasoli konserwowej
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sok z cytryny lub ocet
sól
pieprz
cukier do smaku ok 0,5 łyżeczki
kilka suszonych grzybków
śmietana w zależności od tego jaką kto woli
Sposób przygotowania:
Z mięsa i warzyw (marchawka, seler,
pietruszka, buraki, ceula ) ugortowac wywar. Gdy warzywa sa miękkie wyciągnąć
je i ostudzić. Dodać namoczone wczesniej grzybki, pokrojone w kostkę ziemniaki i
poszatkowaną drobno kapustę oraz czosnek. W miedzyczasie można pokroić ugotowane warzywa,
buraki zetrzeć na tarce na duzych oczkach. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojone warzywa,
obrane jabłko i puszkę fasoli konserwowej wraz z zalewą. Doprawić solą,
pieprzem, odrobina cukru i octem . gotować jeszcze z 10 minut, po czym wycianać
jabłko. Czasami jak barszcz nie ma ładnego koloru dodaje odrobinę koncentratu
buraczanego. Barszczyk podaję z 1 łyżką gęstej śmietany, ale jak ktoś woli może
do niego dolać słodkiej.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz