niedziela, 29 stycznia 2017

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz ukraiński stanowi jedno z dań narodowych Ukrainy,  lecz tam gotuje się go bez fasoli. u mnie trochę zmodyfikowana wersja. By robić go szybciej dodaję fasolkę konserwową, prawodłowo powinno się dodawać suchą fasolę  (wcześniej namoczoną).
Spróbujcie mojej wersji jest naprawdę pyszna i trochę krócej stoimy w kuchni.  

Składniki: 

kawałek mięsa na wywar
2  duże buraki
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
kawałek kapusty białej
4 ziemniaki
1 puszka fasoli konserwowej
1 jabłko
2 ząbki czosnku
sok z cytryny lub ocet
sól
pieprz
cukier do smaku ok 0,5 łyżeczki
kilka suszonych grzybków
śmietana w zależności od tego  jaką kto woli

Sposób przygotowania:
Z mięsa i warzyw (marchawka, seler, pietruszka, buraki, ceula ) ugortowac wywar. Gdy warzywa sa miękkie wyciągnąć je i ostudzić. Dodać namoczone wczesniej grzybki, pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną drobno kapustę oraz czosnek. W miedzyczasie można pokroić ugotowane warzywa, buraki zetrzeć na tarce na duzych oczkach. Do  gotującej się zupy dodajemy pokrojone warzywa, obrane jabłko i puszkę fasoli konserwowej wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzem, odrobina cukru i octem . gotować jeszcze z 10 minut, po czym wycianać jabłko. Czasami jak barszcz nie ma ładnego koloru dodaje odrobinę koncentratu buraczanego. Barszczyk podaję z 1 łyżką gęstej śmietany, ale jak ktoś woli może do niego dolać słodkiej.  

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz