niedziela, 17 stycznia 2016

RODZYNKOWIEC czyli JADŁEŚ NIE JEDŹ

Na biszkopt: 
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl. maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (Wedel)
1 cukier wanilinowy
Białka ubić z odrobina cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ubijania dodać 8 łyżek wody z kranu, na to ubite białka, mąkę , kakao, proszek i cukier, ale już nie miksować tylko wymieszać łyżką . Wylać na normalna blaszkę (prostokątną) Piec 30 min. w 180 stopniach.
Masa rodzynkowa:
200 g rodzynek zalać 1 szklanka rumu i odstawić na noc, rano odsączyć rum i zostawić
Masa budyniowa: 2 czekoladowe budynie ugotować z 2,5 szkl. mleka, utrzeć masę z 4 łyżkami cukru i Kasią
Polewa: Masło lub Kasia ( 100 g) roztopić i rozpuścić w nim połamane czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka) dodać rodzynki i rum , nie gotować , wymieszać i przestudzić .
Biszkopt przekroić na pół , jedna część skropić rumem, posmarować kwaśnym dżemem np. wiśniowymi wyłożyć pół masy, przykryć drugą częścią biszkopta i posmarować pozostałą masą , polać przygotowana polewą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz