Na biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl. maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (Wedel)
1 cukier wanilinowy
Białka ubić z odrobina cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ubijania dodać 8 łyżek wody z kranu, na to ubite białka, mąkę , kakao, proszek i cukier, ale już nie miksować tylko wymieszać łyżką . Wylać na normalna blaszkę (prostokątną) Piec 30 min. w 180 stopniach.
Masa rodzynkowa:
200 g rodzynek zalać 1 szklanka rumu i odstawić na noc, rano odsączyć rum i zostawić
Masa budyniowa: 2 czekoladowe budynie ugotować z 2,5 szkl. mleka, utrzeć masę z 4 łyżkami cukru i Kasią
Polewa: Masło lub Kasia ( 100 g) roztopić i rozpuścić w nim połamane czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka) dodać rodzynki i rum , nie gotować , wymieszać i przestudzić .
Biszkopt przekroić na pół , jedna część skropić rumem, posmarować kwaśnym dżemem np. wiśniowymi wyłożyć pół masy, przykryć drugą częścią biszkopta i posmarować pozostałą masą , polać przygotowana polewą
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz