wtorek, 19 stycznia 2016

SUSHI Z OWOCAMI MORZA

Do przygotowania ryżu
ryż 500 g
ocet ryżowy 4 łyżki
cukier 4 łyżki
Dodatki
paluszki surimi 1 op
świeźy łosoś filet 150 g
paluszki rybne 5 szt
krewetki w tempurze15 szt
Awokado 1 szt.
Sos sojowy
Wasabi
Sezam
Wybór ryżu so sushi jest bardzo istotny. Ja zazwyczaj kupuję specjalny do sushi. Ryz powinien być krótkoziarnisty. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą do omentu, aż woda będzie przejrzysta. Wówczas zalewamy go wodą i odstawiamy na 30 min. Odlewamy wodę i zalewamy czystą na 500 g ryżu 800 ml wody . Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciemdo ostygnięcia. W rondelku podgrzewamy ocet ryżowy i cukier do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Taką mieszanką doprawiamy ostudzony ryż.
Łososia kroimy na paski, paluszki rybne i krewetki (najlepiej w tempurze) smażę w piuekarniku. mango obieram i również kroję na paski. Na bambusową matę kładę nori - prasowane algi i na nich układam ryż, mocząc ręce w wodzie by się nie przyklejały i dobrze ułożyły. Na ryż układamy pokrojone dodatki w taki sposób by można było algę równo zwinąć. Na macie bambusowej napełnioną algę zwijam w rówy rulonik, który ostrym nożem kroję na plasterki i układam na półmisku. Posypuję sezsmem. Podaję z sosem sojowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz