poniedziałek, 18 stycznia 2016

MAŁE GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY

Sezon botwinkowy trzeba dobrze wykorzystać. Miałam ochotę na botwinkę, ale pęczki były tak dorodne, że szkoda ich było wykorzystać tylko do zupy.
0,5 kg. mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
kilka pieczarek
2 cebule
sól, , pieprz
botwina (wybierajcie taką która ma duże ładne liście)
Ryż ugotować na sypko. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, pieczarki pokroić i udusić, Wszystkie składniki wymieszać z mięsem, doprawić. Liście opłukać, następnie nakładać na nie farsz. Jak liście są duże składać tak jak gołąbki , jak mniejsze robić ruloniki, układać naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane gołąbki zalałam sokiem z pomidorów doprawionym bazylią i tymiankiem. Piec w piekarniku przez ok. 25-30 min




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz