Jajka faszerowane nadają sie na każdą okazję. Robi sie je szybko a dodatkami do farszu można oczarowac gości. Do czerwonego farszu wykorzystałam ugotowanego buraka. Buraka, żółtka z jajek, troszkę podsmażonej cebulki zblendowałam i dodałam odrobinę chrzanu dla lepszego smaku.
6 jaj
30 dag pieczarek
1 nieduża cebula
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.
Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa Przestudzić.
Ugotować jajka na twardo.
Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.
Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
niedziela, 17 stycznia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz