niedziela, 17 stycznia 2016

Kapusta zasmażana

1 kg kapusty kiszonej
3 średnie cebule
pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 2 łyżki masła i 2 czubate łyżki mąki oraz troszkę oleju
Pokrojoną i odciśnięta z soku kapustę gotuję do miękkości dodając do niej przyprawy: listka, ziele i pieprz oraz jedną posiekaną w kostkę cebulkę. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę. Pozostałe cebule również kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju. Do lekko zarumienionej cebulki dodaję masło i mąkę i zasmażam. Kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię troszeczkę wody z gotującej się kapusty i dokładnie mieszam, a następnie wlewam do kapusty . Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą , pieprzem i cukrem.
Tak przygotowana kapusta pasuje do każdego rodzaju mięs. Dzisiaj w zestawie z ziemniaczkami i schabowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz