niedziela, 17 stycznia 2016

Kopytka

1 kg ziemniaków
300-500 g mąki pszennej
2 jajka
sól
Sposób wykonania:
Obieramy kilogram ziemniaków i gotujemy w osolonej wodzie. Po ostygnięciu mielimy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez specjalną praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków wbijamy 2 jajka i wsypujemy ok. 300 g. mąki i wyrabiamy ciasto, jeśli ciasto się lepi dosypujemy jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy z nich wałeczki, które kroimy pod skosem na małe romby. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się i osolona wodę, gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.
U mnie kopytka są bardzo lubiane, i jak widać na załączonych zdjęciach tradycja ich robienia przechodzi z pokolenia na pokolenie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz