niedziela, 17 stycznia 2016

Faworki

Już niedługo Tłusty czwartek, więc warto sobie przypomniec przepis na faworki
1/2 kg. mąki
2 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka spirytusu lub octu 
gęsta śmietana
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Śmietany dodajemy tyle, by się ciasto wyrobiło. Następnie cieniutko rozwałkowujemy , kroimy w paski, a następnie przez nacięcie pośrodku paska wywijamy . Rozgrzać olej najlepiej w głębokiej patelni i wkładać do niej po kilka faworków (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażymy na rumiano z obu stron, następnie wykładamy na ręcznik papierowy. Po wystygnięciu przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz