niedziela, 31 stycznia 2016

ROLADKI SCHABOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

1 kg. schabu bez kości 

0,5 kg. kapusty kiszonej 

3 szklanki suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
Najpierw przygotowujemy sobie farsz do roladek: 

Suszone grzyby namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy grzybki i kapustę, cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażam na oleju, dodaję do nic ugotowane i przekręcone przez maszynkę grzybki (miele na grubych oczkach ) razem dusimy, w międzyczasie kroję ugotowaną i odcedzona kapustę , dodaję ją do grzybków, doprawiam do smaku, 
Schab kroimy w grubsze plastry, by po rozbiciu kotlet był w miarę duży. Posypujemy go sola i pieprzem , nakładamy farsz i zawijamy spinając wykałaczkami. Tak przygotowane roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu , następnie podlewamy wodą i dusimy do momentu aż schab będzie miękki. Sosik w którym dusiły się roladki doprawiamy, dodajemy odrobinę wywaru grzybowego , zagęszczamy  wodą z mąką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz