wtorek, 19 stycznia 2016

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Niedługo nowy sezon grzybowy a mi w zamrażarce zalegają mrożone grzyby, Przepis podaję z grzybami suszonymi , bo takie najczęściej mamy w domu, ja jednak wykorzystałam mrożone - również aromatyczne.
Na 12-15 szt
0,5 kg. kapusty kiszonej 
3 szklanki suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
Na ciasto naleśnikowe :
0,5 kg. maki
2 jajka
mleko i trochę wody mineralnej gazowanej
sól
Ciasto musi być lejące
Do panierki
2 jajka
bułka tarta
Suszone grzyby namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy grzybki i kapustę, cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażam na oleju, dodaję do nic ugotowane i przekręcone przez maszynkę grzybki (miele na grubych oczkach ) razem dusimy, w międzyczasie kroję ugotowaną i odcedzona kapustę , dodaję ją do grzybków, doprawiam do smaku, Placki na krokiety smażę wg. przepisu na tradycyjne naleśniki, nakładam farsz i zwijamy krokiety (składając jedne boki do środka). Jajka roztrzepujemy przyprawiając sola i pieprzem. Moczymy krokiety w jajku i obtaczamy w bułce tartej smażymy z obu stron


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz