niedziela, 17 stycznia 2016

ROLADA SZPINAKOWA z ŁOSOSIEM


Bardzo proste, bardzo pyszne i ładnie wygląda. U mnie gości na stole nie tylko przy okazji Świąt. Znam dwie wersje - jedna chrzanowa, druga czosnkowa. Obie super. 

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej rozdrobnionego)
- 1 łyżka chrzanu lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 4 jajka
- dwa serki Almette chrzanowe lub śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
- łosoś w plastrach 400g
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak, chrzan lub czosnek, sól, pieprz. tak by odparowała cała zawartość wody. Po ostudzeniu do szpinaku dodajemy żółtka a białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę z piekarnika (taka z wyposażenia) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy serkiem z czosnkiem lub z chrzanem , na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności.Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a następnie kroimy w plastry.
Smacznego



najpierw pieczemy ciasto

smarujemy serem i układamy łososia

zwiniete zawijamy w folie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz