Myślałam że nie lubię baraniny, zawsze kojarzyła mi się z tłustym, niezbyt fajnie pachnącym mięsem. Wystarczy się odważyć i spróbować takiego dania - natychmiast stajesz się fanem baraniny. W ten sam sposób można przygotować żebra wieprzowe, wtedy oczywiście skracamy czas gotowania.
Składniki:
1 kg. suszonych solonych żeber baranich
Brzozowe patyki (umyte i przycięte na wymiar garnka) ja użyłam gotowe brzozowe deseczki, które w Norwegii można kupić w każdym markecie
1 kg. suszonych solonych żeber baranich
Brzozowe patyki (umyte i przycięte na wymiar garnka) ja użyłam gotowe brzozowe deseczki, które w Norwegii można kupić w każdym markecie
Mięso zalewamy wodą i moczymy przez minimum 12 godzin, w tym czasie z 3 razy zmieniamy wodę. Potrawę gotujemy w garnku na dnie którego układamy brzozowe patyki, zalewamy wodą na ok 2 cm, na tym układamy wymoczone żebra. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 godziny (do momentu gdy mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości)
Pinnekjøtt podaje się z gotowanymi ziemniakami i purée z brukwi (kolerabni)
Pinnekjøtt podaje się z gotowanymi ziemniakami i purée z brukwi (kolerabni)
Kolerabin
1 brukiew
5 ziemniaków
3 marchewki
1/2 kostki masła
400 ml śmietany
sól , pieprz
Brukiew, ziemniaki , marchewkę ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować dodając masło, śmietanę i przyprawy.
1 brukiew
5 ziemniaków
3 marchewki
1/2 kostki masła
400 ml śmietany
sól , pieprz
Brukiew, ziemniaki , marchewkę ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować dodając masło, śmietanę i przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz