2 pęczki szparagów ( ja zdecydowanie wolę zielone)
200 g. żółtego sera
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
100 g. masła
100 g. konserwowej szynki (ale nie koniecznie)
1 łyżka oleju
Przygotować szparagi: białe obrać i odkroić zdrewniałe części a zielone bez obierania odkroić zdrewniałe części i zagotować w wodzie z solą i cukrem przez 5 minut. Masło roztopić w rondelku dodać mąkę i zrobić lekką zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko i delikatnie wymieszać. Ciągle mieszając zagotować, doprawić, dodać starty ser i dokładnie wymieszać. Szparagi ułożyć na natłuszczonej formie , posypać pokrojoną w paseczki szynkę konserwową i polać sosem beszamelowym i piec 25 minut w 180 stopniach.
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
niedziela, 17 stycznia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz