niedziela, 17 stycznia 2016

SZPARAGI ZAPIEKANE W SOSIE BESZAMELOWYM

2 pęczki szparagów ( ja zdecydowanie wolę zielone)
200 g. żółtego sera
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
100 g. masła
100 g. konserwowej szynki (ale nie koniecznie)
1 łyżka oleju
Przygotować szparagi: białe obrać i odkroić zdrewniałe części a zielone bez obierania odkroić zdrewniałe części i zagotować w wodzie z solą i cukrem przez 5 minut. Masło roztopić w rondelku dodać mąkę i zrobić lekką zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko i delikatnie wymieszać. Ciągle mieszając zagotować, doprawić, dodać starty ser i dokładnie wymieszać. Szparagi ułożyć na natłuszczonej formie , posypać pokrojoną w paseczki szynkę konserwową i polać sosem beszamelowym i piec 25 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz