poniedziałek, 18 stycznia 2016

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM, KASZĄ I GRZYBKAMI LEŚNYMI

4 średnie cukinie
0,5 kg. mięsa mielonego
1 woreczek kaszy jęczmiennej lub gryczanej
1 duża cebula
garść podgrzybków lub jak ktoś nie ma mogą być pieczarki
1 ząbek czosnku
ser żółty (po 2 plastry na 1 cukinię )
sól, pieprz
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżka wydrążyć miąższ, Ugotować woreczek kaszy grzybki (jeśli używamy pieczarek pokroić je w kosteczkę i podsmażyć ) Cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zarumienić, Ugotowane podgrzybki pokroić drobniutko i chwilkę podsmażyć z cebulką, Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z mięsem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku.
Gotowym farszem napełniać cukinie, wstawić do piekarnika i piec do miękkości cukini (ok. 30-40 min. w temp. 200 st.) 5 minut przed końcem pieczenia na każdą cukinie układam plastry żółtego sera i jeszcze chwilę trzymam w piekarniku (aż ser się roztopi) Taki farszem można nafaszerować również paprykę.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz