0,5 kostki margaryny
1 jajko
1 szkl. Cukru
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej śmietany
Aromat lub cukier wanilinowy
Owoce:
Ja stosuję mus jabłkowy, który przygotowuje sobie latem. ( 2 słoiki)
Jabłka wrzucam do miski, dodaję do nich 0,5 szklanki kaszy manny i 1 łyżeczkę cynamonu.
Na Kruszonkę
100 g. masła
100 g. cukru
200 g. mąki
Wszystko razem ugniatać do powstania grudek. Tak powstałą kruszonką posypać ciasto .
Mąkę zagnieść z margaryną, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Większą część ułożyć na spód posmarowanej i obsypanej bułka tartą blachy. Na nią ułożyć owoce, na wierzch pozostałą część ciasta. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz