niedziela, 17 stycznia 2016

RYBA W OCCIE

• śledź świeży 1,5 kg lub inna ryba
• mąka pszenna
• olej do smażenia
• pieprz cytrynowy
• sól
• ocet 10 % 1 szklanka
  cukier 6 łyżek
• liść laurowy 5 szt
• ziele angielskie 6 szt
• cebula biała 6 szt

Sposób przygotowania
Śledzie obrać , wymyć, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Następnie rybki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Obraną cebulę kroimy w półksiężyce i dusimy na oleju, aż będzie mięciutka.
W międzyczasie przygotowujemy zalewę:
5 szklanek wody,
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
kilka liści laurowych i ziela
Wszystko zagotowujemy dodając podsmażoną cebulkę.
Usmażoną rybę układamy w słoiki i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki , nie gotując ich.
Rybka gotowa jest do spożycia po 2 dniach, a po 3 ślad po niej ginie jest tak pyszna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz