niedziela, 17 stycznia 2016

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

 Proste i smaczne drożdżówki z serem 
Składniki:
na ciasto:
• 500g mąki pszennej
• 2 łyżki cukru
• 40g drożdży
• 250ml mleka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 2 jajka
• 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny
nadzienie:
• 300g twarogu tłustego lub półtłustego
• 30g masła
• 80g cukru
• 2 żółtka
Dodatkowo 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (moje miały średnicę ok. 9 cm). Krążki ułożyć w odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym. Ja zdrobiłam kilka z dżemem. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (nie smarować sera).Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Z tego przepisu wychodzi 26 drożdżówek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz