piątek, 20 stycznia 2017

ŻYRAFA - SZYBKA ROLADA



Skladniki : 
3 jajka 
3 łyżki cukru
4 lyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g. serka mascarpone
2 banany
czarne porzeczki
2 łyżki kakao



Białka ubic na pianę, Żółtka utrzeć z cukrem dodając do nich mąke i proszek do pieczenia, Następnie po troszeczku dodajemy ubitą pianę delikatnie mieszając . Blaszkę wykładamy  papierem do pieczenia, Część ciasta umieszczamy w szprycy i na papierze rysujemy kwadraty.
Wstawiamy do piekarnika na 3 minuty w temperaturę 180 stopni Do pozostałej ilości ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i po upeczeniu łatek ciemne ciasto wylewamy na łatki i pieczemy w takiej samej temperaturze przez 10 minut,  W między czasie miksujemy maskarpone z bananami i taką masą smarujemy lekko przestudzone ciasto wysypując na nią czarne porzeczki lub inne owoce dla przelamania smaku, Ciasto powolutku zwijamy w roladę . Nie czekać aż ciasto całkiem wystygnie , gdyż gorzej sie zawija . 


tak robimy łatki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz