Czasami nie wiesz co zrobić na kolację, wystarczy mieć w zamrażalniku ciasto francuskie. Ja zrobiłam za dużo farszu do roladek i wykorzystałam je do zawijańców.
1 opakowanie ciasta francuskiego (ja dzisiaj robiłam z dwóch)
0,5 kg. kapusty kiszonej
3 szklanki suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz
olej do smażenia
1 jajko (do posmarowania ciasta)
Najpierw przygotowujemy sobie farsz do zawijańców:
Suszone grzyby namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie i zostawiamy na noc. Następnie gotujemy grzybki i kapustę, cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażam na oleju, dodaję do nic ugotowane i przekręcone przez maszynkę grzybki (mielę na grubych oczkach ) razem dusimy, w międzyczasie kroję ugotowaną i odcedzona kapustę , dodaję ją do grzybków, doprawiam do smaku. Rozwijam ciasto nakładam farsz i zawijam. Kroję na kawałeczki i każdą część smaruję rozkłóconym jajkiem . Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz