niedziela, 17 stycznia 2016

ŚLEDŹ PO SUŁTAŃSKU

Co prawda jeszcze trochę czasu do śledzika, ale jeśli ktoś lubi tak jak ja to polecam :

5 płatków śledzia wymoczyć, później skropić octem i pozostawić na ok godzinę. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku zeszklić 1 dużą cebulę pokrojoną w piórka, dodać 10 dkg rodzynek, 1 mały liść laurowy, 2 malutkie ziela angielskie, podlać trochę wodą. Dusić wszystko do momentu, aż rodzynki napęcznieją, następnie dodajemy 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku, pieprzem, papryką i cukrem. Zimnym sosem zaleć pokrojone w drobne paseczki śledzie . Raczej tego dania nie solić, gdyż śledź sam w sobie ma trochę soli, my dzisiaj będziemy trochę pić po troszeczkę słonych śledzikach:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz