niedziela, 31 stycznia 2016

INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I MANDARYNKAMI


Indyk 6-7 kg 
1,5 kostki masła 
100 g żurawiny 
2 pomarańcze lub 4 mandarynki 
1 cebula
seler naciowy 
2 gałązki rozmarynu 
2 gałązki tymianku 
Kilka listków szałwii 
sól, pieprz,
Żurawinę rozdrabniam w malakserze, dodaję do niej masło ( musi mieć temperaturę pokojową , doprawić Tak przygotowana papką nacieram indyka wsmarowując go pod skórę. Pozostałą ilością smarujemy indyka z zewnątrz. Do wnętrza indyka wrzucić pokrojone pomarańcze i świeże zioła. Odstawić na 2-3 godziny. Blaszkę podlać oliwą z oliwek i na niej wyłożyć pokrojone warzywa , na nich kładziemy indyka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 4 godzin w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Ja na początku miałam mało sosu więc kładłam po kawałeczku masła, by indyk za bardzo nie wysechł. Po upieczeniu indyka zmierzyłam temperaturę na piersi , wynosiła 78 stopni i indyk był idealny.







w środek włożyć zioła i mandarynki
Masło z przyprawami wsunąć pod skórę 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz