Indyk 6-7 kg
1,5 kostki masła
100 g żurawiny
2 pomarańcze lub 4 mandarynki
1 cebula
seler naciowy
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku
Kilka listków szałwii
sól, pieprz,
Żurawinę rozdrabniam w malakserze, dodaję do niej masło ( musi mieć temperaturę pokojową , doprawić Tak przygotowana papką nacieram indyka wsmarowując go pod skórę. Pozostałą ilością smarujemy indyka z zewnątrz. Do wnętrza indyka wrzucić pokrojone pomarańcze i świeże zioła. Odstawić na 2-3 godziny. Blaszkę podlać oliwą z oliwek i na niej wyłożyć pokrojone warzywa , na nich kładziemy indyka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 4 godzin w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Ja na początku miałam mało sosu więc kładłam po kawałeczku masła, by indyk za bardzo nie wysechł. Po upieczeniu indyka zmierzyłam temperaturę na piersi , wynosiła 78 stopni i indyk był idealny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz