Co powiecie na gofry ? Chyba nie ma takiej osoby co by ich nie lubiła.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki oleju
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijemy pianę a pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieść konsystencję troszeczkę gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy odpowiednia ilość ciasta i smażymy ok 3 minut. Po upieczeniu studzimy gofry pojedynczo będą wtedy chrupiące. Nie układamy jeden na drugi, ponieważ zrobią się gumowe. Podajemy je na sucho lub z ulubionymi dodatkami.
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Z białek ubijemy pianę a pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieść konsystencję troszeczkę gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy odpowiednia ilość ciasta i smażymy ok 3 minut. Po upieczeniu studzimy gofry pojedynczo będą wtedy chrupiące. Nie układamy jeden na drugi, ponieważ zrobią się gumowe. Podajemy je na sucho lub z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz