Jarmuż zazwyczaj używałam do dekorowania potraw, a nie do jedzenia. Odkąd dowiedziłam o jego właściwościach będzie gościł w mojej kochni. Jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory, choroby serca, obniźa ciśnienie i poziom złego cholestetolu, zawiera białko, błonnik, witaminy głównie C i K, potas i wapń a także sole mineralne
Jarmuż podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe
Jednak, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty. W przeciwnym razie straci swoje prozdrowotne działanie.
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
niedziela, 31 stycznia 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz