niedziela, 17 stycznia 2016

Flaki wołowe

flaki wołowe 1,5 kg
wołowina ok. 30 dg
włoszczyzna
liść laurowy 3 szt
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka
imbir mielony
gałka muszkatołowa
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Flaki oczyścić, zalać zimną wodą, ugotować po 15 minutach gotowania odlewam wywar i zalewam czystą wodę i dalej gotuję. Po ugorowaniu flaki ostudzić i pokroić w paski. W drugim garnku robię wywar z wołowiny bądź z kurczaka (wołowina jest zdecydowanie lepsza) dodając starte na grubych oczkach warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, Ugotowane do miękkości mięso kroimy i dodajemy do wywaru wraz z paskami flaków. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, papryką, na końcu robię zasmażkę: na rozgrzane masło wrzucam 2 łyżki mąki i smażę na złoty kolor. Całość wlewam do zupy, doprawiam majerankiem i jeszcze chwilkę gotuję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz