poniedziałek, 18 stycznia 2016

BANANY - TAKĄ CIEKAWOSTKĘ DZISIAJ ZNALAZŁAM

Odstraszają was brązowe plamki na dojrzałych bananach? To błąd. 
Naukowcy informują, że im więcej plam na owocu, tym lepiej wpływa on na ludzki organizm. Wzmacnia odporność i chroni przed nowotworami.
Dojrzały banan produkuje CMN (Czynnik Martwicy nowotworów), czyli substancję, która zwalcza patologiczne komórki. Niektórym wydaje się, że taki produkt nie nadaje się do jedzenia, a to właśnie "brązowe" banany mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.
Im banan dojrzalszy, tym lepsze ma właściwości antyrakowe, ze względu na produkcję substancji CMN.
Naukowcy wykonali testy, w których porównali właściwości różnych owoców. Banany znalazły się na pozycji lidera. Powinno się jeść jeden albo dwa owoce dziennie, to uchroni przed przeziębieniem i grypą skuteczniej niż środki farmakologiczne.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz