Odstraszają was brązowe plamki na dojrzałych bananach? To błąd.
Naukowcy informują, że im więcej plam na owocu, tym lepiej wpływa on na ludzki organizm. Wzmacnia odporność i chroni przed nowotworami.
Dojrzały banan produkuje CMN (Czynnik Martwicy nowotworów), czyli substancję, która zwalcza patologiczne komórki. Niektórym wydaje się, że taki produkt nie nadaje się do jedzenia, a to właśnie "brązowe" banany mają zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.
Im banan dojrzalszy, tym lepsze ma właściwości antyrakowe, ze względu na produkcję substancji CMN.
Naukowcy wykonali testy, w których porównali właściwości różnych owoców. Banany znalazły się na pozycji lidera. Powinno się jeść jeden albo dwa owoce dziennie, to uchroni przed przeziębieniem i grypą skuteczniej niż środki farmakologiczne.
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
poniedziałek, 18 stycznia 2016
BANANY - TAKĄ CIEKAWOSTKĘ DZISIAJ ZNALAZŁAM
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz