60 dkg. wątróbek drobiowych
50 kg. świeżego boczku
3 średnie cebule
sól, pieprz do smaku
50 kg. świeżego boczku
3 średnie cebule
sól, pieprz do smaku
Smaczna, łatwa w wykonaniu propozycja na obiad . Aby wątróbka była mięciutka należy pamiętać o podstawowej rzeczy, że można ją posolić dopiero po usmażeniu. Gdy zrobimy to wcześniej wówczas będzie twarda. Boczek myjemy i kroimy w plasterki, smażymy na patelni. Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki i dorzucamy do boczku, następnie dodajemy pokrojona w piórka cebulę . Dusimy do miękkości wątróbki pod koniec doprawiamy sola i pieprzem. Podczas duszenia wytworzy się pyszny sosik. Ja lubię taki naturalny , ale jak ktoś woli gęściejszy może zaprawić go mąką. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz