niedziela, 17 stycznia 2016

Fasolka po betońsku

500 g fasoli Piękny Jaś
po 250 g kiełbasy i wędzonego boczku
koncentrat pomidorowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
listek laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz
olej do smażenia


Żeby przygotować fasolkę po bretońsku należy najpierw zalać fasolę wodą i odstawić na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, Cebulę, kiełbasę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż, aż się lekko przyrumienią. Dodaj wyciśnięty czosnek i koncentrat, na końcu majeranek. Wszystko dodaj do fasoli i razem duś pod przykryciem ok. 20-30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz