Dawno, dawno temu troszkę mieszkałam na Śląsku i z tamtych czasów mam parę fajnych śląskich przepisów, za którymi przepadają moi domownicy. Dzisiaj jeden z nich, który może na stałe zagościć w waszej kuchni:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,8 kg ziemniaków
25 dkg. świeżego boczku
Sól, pieprz, maggi do smaku
0,8 kg ziemniaków
25 dkg. świeżego boczku
Sól, pieprz, maggi do smaku
Boczek drobno pokroić i przesmażyć na skwarki. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować kapustę, ugotowaną wylać na durszlak by odciekła woda. Odcedzić ziemniaki i utłuc razem z kapustą dodając skwarki z boczku. Całość doprawić solą, pieprzem i maggi.
Ja serwuję ją zawsze z sosem i z duszonymi żeberkami, ale można to danie podawać z mielonymi lub jakimkolwiek innym sosem ,
Ja serwuję ją zawsze z sosem i z duszonymi żeberkami, ale można to danie podawać z mielonymi lub jakimkolwiek innym sosem ,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz