niedziela, 1 stycznia 2017

ŚNIEŻNY PUCH (Serniczek bez pieczenia)

Kilkakrotnie rzucil mi się w oczy ten przepis, więc postanowiłam sama wypróbować . 
Ciasto robi się szybciutko, a naprawdę smakowo zaskakuje. 

Składniki: (na blaszkę 24x26cm)
 2 paczki herbatników do wyłożenia blaszki 
500 g twarogu mielonego 
 1 szklanka mleka  
3 łyżki cukru pudru (jak ser jest kwaśny dodać jeszcze 1 łyżkę) 
2 opakowania Śnieżki 
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szkl mleka
2 galaretki 
500 ml wrzącej wody

na posypkę 
6 łyżek wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru


Blaszkę wyścielić folią aluminiową i na to poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zmiksować z mlekiem do uzyskania puszystej piany, do niej dodawać cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Następnie ciągle miksując dodawać wystudzone galaretki. Masę wylać na herbatniki i wstawić do lodówki. 
Posypkę przygotowujemy roztapiając na patelni masło i dodając do niego cukier i wiórki. Całość smażyć na wolnym ogniu do uzyskania złotego koloru wiórek. Po wystudzeniu posypać ciasto. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz