niedziela, 17 stycznia 2016

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM GRZYBOWYM

Składniki:
ziemniaki 1 kg
cebula 3 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt
2 łyzki mąki
sól do smaku

pieprz do smaku
łopatka bez kości 0,6 kg
suszone grzyby
majeranek 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieram i trę na tarce z 2 cebulami. Następnie dodaję: jajka, mąkę, wyciśnięty czosnek, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Z gotowej masy smażę dość duże placki. Mięsko kroję w grubą kostkę, doprawiam wg własnego uznania, dodaję trochę oleju, mieszam i odstawiam by mięsko nabrało smaku. Następnie wrzucam na rozgrzaną patelnie i smażę dodając jedną dużą cebulkę pokrojoną w półksiężyce. Grzyby moczę w wodzie, myję i kroję na paseczki , dodaję do podsmażonego mięska, Wszystko razem duszę do czasu aż mięso będzie mięciutkie. Doprawiam do smaku. Usmażone placki podaję z uprzednio przygotowanym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz