Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
niedziela, 18 lutego 2018
SUPER SERNIK
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Składniki na ciasto:
1 kg twarogu
2-3 szklanki mleka ( w zależności od tego jak mokry jest twaróg)
2 smietankowe budynie
1/5 kostki margaryny
1 szklanka cukru + 3/4 szklanki do białek
6 jaj
Margarynnę roztopić, trochę ostudzić i wymieszać z cukrem. Dodać 2 całe jajka z pozostałych 4 dodać żółtka, później ser, budynie, na końcu ciągle miksując dodać po szklance mleka. Ciasto rozłożyć na blaszkę. Z zalać masą i piec ok 1 godziny w temperaturze 200 , aż góra będzie lekko ścięta. Ubić białka z 3/4 szklanką cukru i wylać na ciasto. Piec jeszcze ok 30 min, aż pianka będzie lekko brazowa.
Nie przejmować się bardzo płynnym stanem masy serowej. Ciasto pięknie się upiecze . Sernik jest puszysty i delikatny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz