Bardzo prosty i szybki przepis . Z tych składników wychodzi 26 średniej wielkości pączków
0,5 kg mąki
50 g drożdży
100 g cukru
Szklanka mleka
3 żółłtka i 1 całe jajko
5 łyżek oleju
25 ml spirytusu
Szczypta soli i olej do smażenia
Na nadzienie to co lubimy : marmolada lub budyń
Do wysokiej miski wrzucam pokruszone drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i ciepłe mlekiem. Wszystko mieszamy i przykryte ściereczką odstawiam na ok. 30 min. ( najlepiej w ciepłe miejsce ). Po tym czasie rozczyn powinien trochę wyrosnąć. Do tej masy dodaję : resztę cukru, spirytus, szczyptę soli, 5 łyżek oleju, cale jajko. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę i żółtka. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Po tym czasie czesciami biorę ciasto delikatnie wyrabiam i rozwałkowuje na centymetrowe placki z których wycinam szklanką kółka. Podsypujemy mąką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładam na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu. Następnie szprycujemy ulubionym dodatkiem i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz