czwartek, 8 lutego 2018

ZUPA GULASZOWA

Zazwyczaj gulaszową robię z wołowiny, ale dzisiaj zrobiłam  z karkówki wieprzowej  i też wyszła  super.


Składniki :
1kg mięsa wieprzowego
1 papryka
włoszczyzna
1 duża cebula
6 ziemniaków
kilka suszonych grzybów
3 ząbki czosnku
malutki koncentrat pomidorowy
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy

Przepis : mięso pokroić w kostkę (dzisiaj robiłam z karkówki)  doprawić do smaku solą pieprzem papryka . Dodaje listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Mieszam z odrobiną oleju odstawiam do lodówki (najlepiej na noc) . Mięso smażę na patelni pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę. W między czasie wstawiam wodę i gotuję w niej pokrojone warzywa : marchewkę seler i pietruszkę .oraz wcześniej namoczone suszone grzybki  Dodaje podsmażone mięso z cebulkę . Gotuję ok pół godziny ( w przypadku wieprzowiny ) wołowinę gotujemy dłużej . Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i świeżą paprykę. Gdy warzywa i mięso są miękkie doprawiamy do smaku na końcu dodając  1 łyżkę koncentratu pomidorowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz