niedziela, 21 lutego 2016

Niebo w gębie

Niebo w gębie ta nazwa idealnie pasuje do tego ciasta. Kto nie próbował musi to zrobić .Przepis ten dostałam od koleżanki, ale jakoś nigdy nie mogłam się zabrać do zrobienie i właśnie dzisiaj mnie naszło . Reniu bardzo dziękuję - to już będzie moje ulubione. 




Składniki na biszkopt: 
6 jajek
1,5 szkl. cukru
1 szkl + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. maki ziemniaczanej
 Białka ubijam pod koniec dodaję 1/2 szkl. cukru. Żółtka ucieram z 1 szkl. cukru, pod koniec ubijania dodaję 8-10 łyżek wody z kranu, na to daję ubite białka , proszek do pieczenia i mąki. Nie miksować tylko wymieszać łyżką. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min. (Blaszka 23 cm x 36 cm ) Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
 W międzyczasie przygotować masy : 
Masa jabłkowa: 
Do tej masy można użyć świeżych jabłek 1,5 kg. przesmażyć tak aby były kawałki jabłek połączyć z 2 suchymi galaretkami. Wystudzić. Żeby było szybciej ja używam musu jabłkowego przygotowanego jesienią i również dodaję suche galaretki. 
Masa orzechowa: 
2,5 szklanki orzechów włoskich zmielić
1 szklanka mleka zagotować i zlać nim orzechy. Gdy ostygną ucierać dodając 30 dkg cukru pudru i 250 dkg. masła. Utrzeć na puszysta masę. 
Biszkopta przekroić na 3 części: jedną posmarować masą jabłkową , przykryć ciastem i posmarować masą orzechową , przykryć ciastem. 
Wierzch ciasta polać czekoladową polewą 
200 g masła
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyzki kakao
2 łyzki wody
Wszystkie składniki połączyć podgrzewając w rondlu. 
Wstawić do lodówki do zastygnięcia , Udekorować wg. własnego uznania.  

    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz