6 jajek
1,5 szkl. cukru
1 szkl + 2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. maki ziemniaczanej
Białka ubijam pod koniec dodaję 1/2 szkl. cukru. Żółtka ucieram z 1 szkl. cukru, pod koniec ubijania dodaję 8-10 łyżek wody z kranu, na to daję ubite białka , proszek do pieczenia i mąki. Nie miksować tylko wymieszać łyżką. Piec w temp. 180 stopni przez 50 min. (Blaszka 23 cm x 36 cm ) Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
W międzyczasie przygotować masy :
Masa jabłkowa:
Do tej masy można użyć świeżych jabłek 1,5 kg. przesmażyć tak aby były kawałki jabłek połączyć z 2 suchymi galaretkami. Wystudzić. Żeby było szybciej ja używam musu jabłkowego przygotowanego jesienią i również dodaję suche galaretki.
Masa orzechowa:
2,5 szklanki orzechów włoskich zmielić
1 szklanka mleka zagotować i zlać nim orzechy. Gdy ostygną ucierać dodając 30 dkg cukru pudru i 250 dkg. masła. Utrzeć na puszysta masę.
Biszkopta przekroić na 3 części: jedną posmarować masą jabłkową , przykryć ciastem i posmarować masą orzechową , przykryć ciastem.
Wierzch ciasta polać czekoladową polewą
200 g masła
3/4 szkl. cukru pudru
3 łyzki kakao
2 łyzki wody
Wszystkie składniki połączyć podgrzewając w rondlu.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia , Udekorować wg. własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz