Od dawna nosiłam się z zamiarem
zrobienia masła. Obecnie cena masła jest bardzo wyskoka i to zmobilizowało mnie
do tego by spróbować i sprawdzić jak to wyjdzie cenowo i smakowo.
3opakowania po 330 ml. śmietany 30 %
Szczypta soli (chyba, że ktoś chce
bardziej słone to wiecej)
Śmietanę schładzamy w lodóce, ponieważ zimna lepiej się ubija . Całość
wlewam do wysokiego naczynia , dodaję szczyptę soli. Ubijam mikserem na najniższych obrotach przez ok 5 min, póżniej zwiększam obroty i dalej miksujemy do momentu aż z masy zacznie wytrącać się serwatka , wtedy zmniejszamy obroty. Całość ubijania trwa ok 15 min .
Powstałą kulkę masła wrzucam do bardzo zimnej
wody w delikatnie wyrabiam jak ciasto wypłukując w ten sposób resztki maślanki
. Formuję oselkę masła.
Z
tych składników wyszło mi 315 g masła
Koszt
składników 3 x 2,89 = 8,67 zl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz