sobota, 2 lipca 2016

OGÓRKI KONSERWOWE

Ten przepis stosuję od wielu, wielu lat i naprawdę nic bym w nim nie zmieniła. Ich smak przypomina te które kupujemy w sklepach .

Na ok. 2 kg ogórków

Przygotować zalewę :
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
1 płaska łyżka soli
2 płaskie łyżki cukru
1 marchewka pokrojona w cienkie plasterki
po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe,
łyżeczka gorczycy
Wszystkie składniki zagotować.
W słoiki poukładać koper i ogórki. Zalać ciepłą zalewą. Następnie słoiki pasteryzujemy przez ok 5 min. od momentu zagotowania wody. Wyciągam słoiki i odwracam do góry dnem do ostygnięcia. Mniejsze słoiki pasteryzujemy przez 2-3 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz