Nie wyobrażam sobie mojej piwnicy bez zapasu słoików z ogórkami kiszonymi.
Zazwyczaj jednorazowo kupuje 10 kg. ogórków z których wychodzi mi 20 słoików o pojemności 0,8 l
Do tego potrzeba:
3 duże zestawy do kiszenia (koper, liście chrzanu)
5 główek czosnku
Chrzan w korzeniu (po kawałku do każdego słoika)
sól (na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli)
po 1 listku wiśni na słoik
Na dno słoików układam koper, wiśnię, chrzan i ząbki czosnku. Następnie wkładam do słoików umyte ogórki, na wierzch słoików powrzucać kwiatki kopru. Wodę zagotować, wymieszać z solą i gorącą zalać ogórki. Pozakręcać słoiki, wynieść do piwnicy i czekać cierpliwie na zimę
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
sobota, 2 lipca 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz