sobota, 2 lipca 2016

OGÓRKI KISZONE

Nie wyobrażam sobie mojej piwnicy bez zapasu słoików z ogórkami kiszonymi. 
Zazwyczaj jednorazowo kupuje 10 kg. ogórków z których wychodzi mi 20 słoików o pojemności 0,8 l
Do tego potrzeba: 
 3 duże zestawy do kiszenia (koper, liście chrzanu)
5 główek czosnku
Chrzan w korzeniu (po kawałku do każdego słoika) 
sól (na 1 litr wody 1 czubata łyżka soli)
po 1 listku wiśni na słoik 
Na dno słoików układam koper, wiśnię,  chrzan i ząbki czosnku. Następnie wkładam do słoików umyte ogórki, na wierzch słoików powrzucać kwiatki kopru. Wodę zagotować, wymieszać z solą i gorącą zalać ogórki. Pozakręcać słoiki, wynieść do piwnicy i czekać cierpliwie na zimę




   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz