Bardzo delikatna , ekspresowa zupa o fantastycznym kolorze i delikatnym smaku. Dosłownie z kilku składników i w bardzo krótkim czasie możesz wyczarować zupę, która zaskoczysz domowników.
W okresie zimowym, gdzie wybór warzyw gest ograniczony, kapusta czerwona jest praktycznie dostępna w każdym warzywniaku. Niestety jest ona mało doceniana, a zawiera sporo witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się, a także pomagają w walce z nowotworami.
Zupę można zmodyfikować: do składników można dodać ziemniaki, lub jabłko, można ją również podawać z grzankami.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 śmietana 18% (250ml )
1 litr bulionu
sól, pieprz do smaku, jak lubicie to odrobina gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać odrobinę oleju i poddusić cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli wsypując pół łyżki soli. Całość zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować przez pół godziny. Gdy kapusta jest już miękka wszystko razem zblendować dodając śmietanę.
Do garnka wlać odrobinę oleju i poddusić cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli wsypując pół łyżki soli. Całość zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować przez pół godziny. Gdy kapusta jest już miękka wszystko razem zblendować dodając śmietanę.
Jeśli chcesz udekorować zupę , odłuż kilka łyżek zupy dodaj do tego trochę soku z cytryny - uzyskasz kolor różowy, dodając do zupy troszkę sody uzyskasz kolor niebiesko-zielony , ale ten kolor nie nadaje się do jedzenia , gdyż ma posmak sody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz