Ten przepis na murzynka ma ponad 30 lat i wg. mnie jest najlepszy.
2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 cukier wanilinowy
Wszystkie składniki wrzucić do garnka, rozpuścić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 7 minut. Odlać pół szklanki na polewę . Pozostałą część ostudzić, a następnie dodać :
2 szklanki maki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
4 żółtka
na końcu pianę z ubitych białek
Masę wylać na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min.
Po wystygnięciu ciasta polać je polewą . Można posypać wiórkami kokosowymi lub zetrzeć czekoladę.
Etykiety
- Boże Narodzenie
- ciasta
- ciastka
- ciasto francuskie
- ciekawostki
- dana z makaronem
- dania mączne
- dania mięsne
- dania z podróży
- dania z ziemniaków
- desery
- dla dzieci
- drób
- grzyby
- imprezy
- jabłka
- jajka
- jarmuż
- kluski
- kolacja
- kotajle
- łosoś
- masło
- miód
- na zdrowie
- obiad
- owoce morza
- pieczarki
- pierogi
- pizza
- placki
- porady
- przekąski
- przetwory
- ryby
- sałatki
- smalec
- sosy
- surówki
- szparagi
- szpinak
- śniadanie
- twaróg
- Wielkanoc
- ziemniaki
- zimowe zapasy
- zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz