niedziela, 4 grudnia 2016

MURZYNEK

Ten przepis na murzynka ma ponad 30 lat i wg. mnie jest najlepszy. 

2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 cukier wanilinowy
Wszystkie składniki wrzucić do garnka, rozpuścić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 7 minut. Odlać pół szklanki na polewę . Pozostałą część ostudzić, a następnie dodać : 
2 szklanki maki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
4 żółtka
na końcu pianę z ubitych białek 
Masę wylać na posmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min. 
Po wystygnięciu ciasta polać je polewą . Można posypać wiórkami kokosowymi lub zetrzeć czekoladę.     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz